Opis

Książka w przeważającej części dotyczy biotechnologii klasycznej. Przedstawiono w niej także wiadomości z zakresu biotechnologii molekularnej, inżynierii genetycznej oraz aspekty technologiczne, prawne i etyczne produkcji żywności transgenicznej. Opisano podstawy konstrukcji i budowy bioreaktorów oraz niektórych bioprocesów. Zwrócono uwagę na metody otrzymywania biokatalizatorów, preparatów enzymatycznych oraz na kierunki ich stosowania w przemyśle. W książce podano także przykłady enzymatycznej modyfikacji składu, wartości żywieniowej i właściwości funkcjonalnych żywności. Przedstawiono również podstawy biotechnologii przetwarzania produktów ubocznych i odpadów przemysłu rolno-spożywczego oraz zastosowanie metod biologicznych w analizie żywności.

Specyfikacje

Ogólna charakterystyka

Rok wydania 2001
Autor praca zbiorowa
Wydawca Wydawnictwa Naukowo Techniczne
Format 245x172
Rodzaj Technika
Język polski
Ilość stron 486
Podkategoria Rolnictwo, ogrodnictwo
ISBN 832042562X

Opinie

Bądź pierwszą osobą, która napisze opinię

Kliknij na gwiazdki, aby ocenić produkt

Dodaj opinię

Pytania i odpowiedzi Klientów

Masz pytania?

Zadaj pytanie, a nasza społeczność udzieli odpowiedzi.